Tett på livet i vann (Innbundet)

Serie: Tett på 

Forfatter:

, og

Forfatter: , og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 144
Forlag: Fontini Forlag
Språk: Bokmål
Serie: Tett på
ISBN/EAN: 9788283731859
Kategori: Fakta
Alder: 7 - 12
Omtale Tett på livet i vann

Se livet under vann med helt nye øyne, i denne faktaboka for hele familien! Her får du bilder du aldri har sett før - se et rumpetroll i øynene, eller ta en kikk på tennene deres. De unike bildene er forstørret opptil 15 000 ganger gjennom en spesiell teknikk. Her får du vite hvordan maneter bæsjer, og hvordan krabber snakker sammen. Og du kommer skikkelig tett på klørne deres, hvis du tør! Og visste du at krabber både lukter og smaker med klørne sine? Eller at det finnes krabber som klarer å klatre i trær? Eller at noen reker jobber med å pusse tennene til fisker? Norges viktigste dyr er mindre enn et riskorn, men du har kanskje ikke hørt om det. Utrolig nok kan svermer av det bitte lille dyret raudåte være så store at de ses fra verdensrommet. Og visste du at det finnes dyr uten hode? De er ikke så skumle som man kanskje kunne tro: Sjøstjerner er et av dem. Slike har du sikkert sett, men neppe så tett på som her ... Det finnes også dyr uten hjerne, og de er ikke så dumme som man skulle tro ... Norge har verdens nest lengste kystlinje, og her kommer du tett på mange av dem som lever der eller i våre bekker, tjern og innsjøer. En garantert favoritt i familien!

Bildene er tatt i et helt spesielt mikroskop av forsker Jannicke Wiik-Nielsen. Hun har vunnet fotopriser for bildene sine, og tekstene er skrevet i samarbeid med Dag O. Hessen og Line Renslebråten, anerkjente formidlere av naturkunnskap for både barn og voksne. Dette er en praktbok og en faktabok hele familien vil ha glede av. I tillegg til de spesielle bildene er det tegninger av frosker, fisker og krabber slik vi er vant til å se dem.

En spennende og lærerik praktbok om et viktig og aktuelt tema. En faktabok som tar barns nysgjerrighet på alvor.

Boka Tett på insekter og småkryp i samme serie vant Kulturdepartementets pris for beste fagbok for barn og unge i 2020. Her er deler av juryens begrunnelse: «Fotografiene er den store stjerna i boka, med god støtte fra en solid og innbydende tekst og vakre fargetegninger av de ulike insektene. Gjennom stor, behagelig skrift knyttes de ekstreme nærbildene sammen med temaer som mat, helse, miljø og historie. En praktbok med sjeldent gode bilder og en fagtekst der entusiasmen skinner tydelig gjennom.»

Til toppen

Andre utgaver

Tett på livet i vann
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023

Flere bøker av Jannicke Wiik-Nielsen, Dag O. Hessen og Line Renslebråten:

Om forfatter

Jannicke Wiik-Nielsen (f.1969) er forsker ved Veterinærinstituttet. I arbeidet sitt benytter hun elektronmikroskop til å studere og fotografere parasitter som gir sykdom hos dyr. Hun tar også bilder av småkryp og planter som vi har rundt oss i naturen. Bildene benytter hun i populærvitenskapelig formidling og som kunst. Bildene deltar i flere internasjonale utstillinger og har blant annet vært utstilt i Royal Albert Hall. Bildene har vunnet flere internasjonale priser og benyttes blant annet av National Geographic og det anerkjente nettstedet Science Photo Library.

Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet en lang rekke vitenskapelige arbeider om temaer innen økologi og evolusjon, og har også utgitt mange populærfaglige bøker om evolusjon, om biologi og miljø og om skjæringsfeltet mellom biologi og filosofi, blant annet C - En uautorisert biografi, om grunnstoffet Karbon og VI- fra celle til samfunn, et forsvar for det gode mennesket i pessimismens og misantropiens tidsalder.

Hessen har også skrevet flere faktabøker for barn, og er medforfatter på et læreverk i biologi for videregående skole som består av bøkene Bios biologi 1 og Bios biologi 2, med tilhørende nettressurser.

Han har mottatt flere priser for sin populærfaglige formidling, deriblant Riksmålsprisen (2008), Biomangfoldprisen (2010), Akademikerprisen (2010), Fritt Ords honnør (2010), Humanistprisen (2013), Bonnevieprisen (2014) og Brageprisen (2020)
Brageprisens Hederspris 2020 gikk til Dag O. Hessen, og i juryens begrunnelse het det blant annet:

«Brages hederspris tildeles en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller i en annen rolle har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur. Årets prisvinner er en viktig stemme i norsk offentlighet, og har i flere tiår bidratt til å bygge en bro mellom vitenskap og allmennhet. For å kunne videreutvikle et demokrati bygget på kunnskap, kritisk refleksjon og medvirkning, er vi som samfunn avhengig av at akademisk ansatte ved våre universiteter og høyskoler formidler sin forskning på måter som oppleves tilgjengelige for resten av befolkningen. I en tid der vi får overflod av informasjon, ønsker Brageprisen i år å fremheve hvor avgjørende det er at vi har kompetente forfattere som evner å skille mellom fakta og «fake» og som skriver bøker basert på vitenskapelige og kildekritiske metoder. Årets hedersprisvinner representerer i forbilledlig grad en slik virksomhet gjennom faglig tyngde og personlig entusiasme. Dagens akademiske regime belønner forskningsorienterte publiseringer på engelsk i spesialiserte fagtidsskrifter. Likevel klarer årets hedersprisvinner å kombinere en posisjon som ener innen sitt snevrere fagfelt med engasjerende formidling av et bredere fagstoff til et norsk allmennpublikum. Dette er popularisering av vitenskap på sitt aller beste. Hedersprisvinneren har siden debuten som sakprosaforfatter på slutten av 1990-tallet utgitt i gjennomsnitt én bok hvert år, rettet mot ulike målgrupper og i samarbeid med en rekke forlag. Temaene har vært varierte, men har gjennom forskjellige innfallsvinkler kretset rundt brennbare og aktuelle områder som biologi, klima, miljø og filosofi. I 2020 har prisvinneren utgitt to bøker som viser spennet i hans formidlingsiver: én faktabok for barn om insekter og småkryp, og én bok om klimasaken, der han appellerer til oss alle om å bidra til at verden vipper ned på riktig side i en utfordrende tid. Som NRK sa i sin anmeldelse av sistnevnte bok: «Gi oss flere (…) slike bøker, og flere slike professorer.»»

Line Renslebråten (f. 1980) er sakprosaforfatter, illustratør og fabeldyrmaker. Hun bor i Heggedal i Asker, sammen med mann og to barn. Hennes hovedinteresse er dyr, natur og miljø, som hun elsker å formidle til barn og unge. Bøker som Under polarisen (2018), Virkelighetens monstre (2019) og Helter fra dyreriket (2022) viser noe av bredden i hennes forfatterskap. Hun har en særlig forkjærlighet for uhyggelige skapninger og fabeldyr.

Bøker i serien